2014. április 12., szombat

A körömlakk rövid története



Tovább...

Mára a mai körömlakk és körömfestés történetéről készültem egy rövidebb összefoglalóval.



i. e. 3200, Babilónia

Az idiaiak már korábban is ismerték és használták a körömfestést, mint szépítkezési formát. A festéket természetes anyagból, hennából nyerték. Ásatások során, az ókori Babilonban található királyi sírokban fedezték fel az első manikűrt. Babiloni férfiak minden társadalmi osztálya viselt körömlakkot, a magasabb osztálybéliek feketét, az alacsonyabbak pedig zöldet, de henna helyett "kohl"-t használtak.


i. e. 3000 Kína / Egyiptom

A kínaiak a különböző körömszíneket használták az egyes társadalmi osztályok és dinasztiák megkülönböztetésére. Természetes anyagok segítségével, mint pl. tojásfehérje, méhviasz, arab gumi, zselatin, növények és virágszirmok, hoztak létre egyfajta pigmentet, amibe órákig áztatták a kezeiket, hogy elérjék a kívánt hatást és színt.
Körülbelül ugyanebben az időben, mint a kínaiak, az ősi egyiptomi nők is kezdték festeni a körmeiket henna segítségével. Mindazonáltal, ellentétben a kínaiakkal, az emberek minden osztálya számára engedélyezett volt a körömfestés, hogy szépítkezhessenek. Mint a babiloni férfiak, ők is színeket használtak az osztályok megkülönböztetésére, az alsóbb osztályok viselték a világos színeket, és a felsőbb osztályok a piros árnyalatait. Nefertiti állítólag a körmét rubin színűre, míg Kleopátra az övéit vérvörösre festette.


1800, Nagy-Britannia

A tisztaság és a higiénia volt a divat a Viktoriánus korban, kötelező volt a tiszta köröm. A legnépszerűbb típusú manikűr egyszerű volt, csak políroztak és vörös olajjal színeztek.




1920, Franciaország

A magasfényű autófesték adott ihletet a sminkes Michelle Menardnak, hogy megalkossa a körömhöz a festéket, ez a csillogó lakk nagyban hasonlít a ma is használt körömlakkokra. Az első modern körömlakkot a Cutex állította elő 1917-ben. Ekkor lett népszerű a "félhold manikűr", amikor is a körömágy félholdat nem festették ki, csak a köröm többi részét.


1932, Amerika

A cégnél, amelynek Menard dolgozott, Charles Revson és kémikus testvére Joseph, tökéletesítette a formulát, amely során pigmentekkel helyettesítették a festékeket. Később megalakították a kozmetikai házukat, a Revlon-t. A cég elindult, eleinte csak körömlakkokat gyártottak különböző színekben, amelyeket drogériákban és áruházak értékesítettek a nagy gazdasági világválság idején. Azonban lassan bővítették a kozmetikumok sorát a második világháború elején rúzzsal és egyéb smink termékekkel.


1940-es évek, Amerika

A Technicolor és a hollowody sztárok divatba hozták a körömlakkot. Ismét a vörös jelképezi a méltóságot, és Hollywood előkelőségei is ezt viselték. A leghíresebb vörös körmei ebben az időben Rita Hayworth-nek voltak, aki egy jól ismert színésznő volt, és akinek a védjegye a karmazsinvörös haj és körmök voltak.


1976, Franciaország

A francia manikűr ekkor debütált Párizsban a kifutókon és aratott azonnal világsikert. Az egyszerű megjelenést Jeff Pink hozta létre, az ORLY  alapítója, aki azt akarta, hogy egy olyan stílust hozzon létre, ami praktikus és sokoldalú.


1970-1990-es évek, Egyesült Királyság / Amerika

A körömlakk átívelt a nemi határokon, a punk rock és a grunge velejárója lett. Mind a férfiak, min a nők, feketére festették a körmüket.


1994, Amerika

Uma Thurman körmei legendásak lettek a képernyőn,  a Chanel Rouge Noir (Vamp) kultusza elindult, amikor a Ponyvaregényben ezt viselte.  Ez a szín lett a Chanel legkeresettebb terméke a divatház történetében, amint a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé vált.


Ma, Világszerte

A "nail art" egyfajta trendé vált. Új textúrák, finisek és díszítési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, hogy bonyolult mintákat készíthessünk velük. A hosszabb ideig tartó gel-lakk formula is népszerűségre tett szert, a megnövekedett tartósságának hála.



Mi gondoltok, merre fog majd fejlődni a körömlakkozás? Milyen újításnak örülnétek?

Jó hétvégét Mindenkinek!



Mystyck

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése